Előszó

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Tisztelt Olvasónk!
 
Több mint tíz esztendeje, hogy a Kulturális Örökség Igazgatóságán Bozóki-Ernyey Katalin felvetette egy régészeti ki-kicsoda készítésének ötletét. Nem kellett sokáig győzködnie munkatársait, az Igazgatóság készséggel felvállalta a támogatást. Ugyanis mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy az egyre terebélyesedő régész-szakma már kinőtte a „mindenki mindenkit ismer” korszakát. Nemcsak a személyes kapcsolatok bővítése terén jelentkezett az igény, de a hivatali ügyintézésben, pályázatok tervezésénél, és egyáltalán, a szakma egészének ismeretéhez, gyakran igényelt statisztikai adatokhoz is egyre inkább szükség van teljességre törekvő anyaggyűjtésekre.
Noha a feladat kezdetben egyszerűnek és viszonylag könnyen kivitelezhetőnek látszott, a megvalósítás annál nagyobb nehézségekbe ütközött.
A Kulturális Örökség Igazgatóságának megszűnése következtében évekre leállt a munka, míg végül -a szerkesztő lankadatlan kitartásának köszönhetően -hazai és uniós pályázatok segítségével elkészült az interneten hozzáférhető kétnyelvű adatbázis és elkezdődhetett az adatfeltöltés.  A Ki kicsodában való szereplés önkéntes, következésképpen mindenki saját maga szolgáltatja az adatokat, ez azt is jelenti, hogy az anyag sohasem lesz teljes, de reméljük, hogy az évek során egyre nőni fog azok száma, akik örömmel és készségesen működnek együtt.
A Magyar Régész Szövetség még elnökségem alatt vállalta fel a Ki kicsoda folyamatos üzemeltetését. Örömmel és készséggel tettük ezt akkor, és teszi ma is a szövetség, hiszen a téma és a feladat iránti elkötelezettségünk az elmúlt években semmit sem változott.
 
Szeretettel ajánlom mindenki jóindulatába!
 
Dr. Jankovich-Bésán Dénes
 
2012. április 30.