Adatgyűjtés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

A Ki kicsoda a magyar régészetben a Magyarországon régész diplomát (MA) vagy régész doktori fokozatot szerzett régészek adatait tartalmazza, reményeink szerint folyamatosan frissített formában. Az adatlap kitöltése önkéntes, a közölt adatok hitelességéért az adatlapot kitöltő régészek tartoznak felelősséggel.

 
Az Adatlap a Kapcsolat menüpont alatt tölthető le.
 
Az adatgyűjtést 1999-ben kezdtük el, akkor az összes 1946 óta végzett és/vagy doktorált régész nevét igyekeztünk összegyűjteni (1959 és 1961 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzettekről sajnos nem tudtunk adatot szerezni). Az adatgyűjtésben akkor segítségünkre volt az ELTE Dékáni Hivatala, Dr. Bíró Mária, Dr. Laszlovszky József és Dr. Lőrinczy Gábor, akiknek külön köszönjük támogatásukat.
 
Az on-line lexikonban jelenleg azoknak a kollégáknak az adatai találhatók meg, akik 1999-2000-ben megtiszteltek válaszukkal. Ezen felül felvettük azoknak az 1946 óta végzett régészeknek a neveit is, akik már az adatfelvétel kezdete előtt elhunytak.
 
2011-ben az NKA pályázati támogatásának elnyerésével frissíteni kezdtük a listánkat, ez a munka jelenleg is tart. Külön köszönjük a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, és Mérai Dóra ez ügyben nyújtott segítségét. A Szegedi Tudományegyetem, ill. a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Dékáni Hivatalától jelenleg is várjuk az 1999-2010 között végzettek hivatalos listáját.
A nevek mellett, különböző forrásokból, a kollégák elérhetőségét, elsődlegesen e-mail címét is gyűjteni kezdtük. Szeptember elején minden kollégának, aki listánkon szerepel, és ismerjük e-mail címét, levelet küldünk. Akik már szerepelnek, azoknak azzal a céllal, hogy pontosítsák adataikat, akik még nem, hogy szerepeljenek a lexikonban. Ezt követően kezdjük el azoknak az értesítését, akiknek csak postacímüket ismerjük.
 
Az NKA támogatásának segítségével reméljük, hogy a bejövő adatok feldolgozása gyors és zökkenőmentes lesz, így 2012 elején lezárhatjuk és publikálhatjuk honlapunkon a Ki kicsoda első kötetét, a Ki kicsoda a magyar régészetben 2011-et.
 
A fentiek ellenére sajnos előfordulhat, hogy nem találunk meg mindenkit, így ezúton kérjük a Kollégákat és Olvasóinkat, hogy terjesszék a kiadvány 2011-es, első kötetének hírét, hívják fel rá figyelmét azon kollégáknak, akik eddig nem tudtak róla!
 
A kiadvány közreműködői, támogatói nevében:
 
2011. szeptember 5.
 
 
Bozóki-Ernyey Katalin                                                         Dr. Jankovich-Bésán Dénes 
        szerkesztő                                                                              MRSZ elnök